Mentale drempels
Wij vrouwen voelen ons vaak onzeker om de fitness of sportschool binnen te stappen. Ons hoofd speelt ons parten. En daar zijn verschillende redenen voor: een gebrek aan kennis, negatieve associaties en de link met pijn en revalidatie.
Zelfvertrouwen start bij kennis
Tegen iemand die niet kan zwemmen zeg je niet: “Spring maar in het water en probeer maar”. Dat is levensgevaarlijk. Waarom doen we dat als het over fitness en sport gaat dan wel? Waarom denken we dat het voldoende is om een paar Youtube-filmpjes te bekijken en dat het ons dan wel zal lukken?
We moeten eerlijk zijn: niemand heeft ons ooit veel uitgelegd. Niet hoe sporttoestellen werken, hoe ons lichaam werkt, hoe een goed trainingsschema is opgebouwd, welke oefeningen je best eerst doet en welke spiergroepen je combineert … Dat kwam – bij ons alleszins – nooit aan bod in de lessen LO. Die onwetendheid maakt je onzeker. Meer nog, je raakt er snel door teleurgesteld. Want je doet maar wat en de resultaten blijven uit, waardoor je denkt dat je niet goed bezig bent en je de motivatie verliest.
In een omgeving die je niet kent, zal je bovendien sneller teruggrijpen naar wat je wél kent. Vaak zijn dat de loopband, de fiets of een crosstrainer. Dat gevoel wordt alleen maar bevestigd wanneer je zovele andere vrouwen óók op die cardiotoestellen ziet staan. Je kiest voor wat veilig(er) voelt, omdat je niet weet hoe krachttraining in elkaar zit.
Negatieve associaties houden je tegen
Onzekerheid is één ding, de negatieve associaties die we aan sport, beweging en krachttraining koppelen zijn wat anders.
Sommige van die associaties ontstaan in je verleden. Denk maar aan de lessen lichamelijke opvoeding: krijg je al koude rillingen als je eraan terugdenkt? Misschien haat jij het nu wel om te lopen omdat de horror van de beeptest, coopertest of bruggenloop jou mentaal nog achtervolgt. Onderzoek dus gerust eens even voor jezelf waar die aversie voor sport vandaan komt.
Link jij sporten automatisch aan afvallen? Ook dat is een negatieve associatie die ervoor zal zorgen dat jij sporten op zich niet leuk zal vinden. Het zorgt ervoor dat je enkel wil sporten op momenten dat je wil afvallen. Je linkt het aan een lichaam dat je niet leuk vindt en waarin je je niet comfortabel voelt. De link tussen sporten en afvallen is een heel thema op zich, daar maakten we alvast deze podcastaflevering over.
Of misschien link jij elke sportervaring wel aan pijn en/of revalidatie? Misschien denk jij dat je moet sporten omdat je heuppijn hebt, of omdat de kinesist het je opdroeg na een knieblessure. Als je sport omwille van pijn en/of blessures, komt de angst voor een nieuwe pijn telkens om de hoek kijken, waardoor je het niet meer leuk vindt om te doen. Jammer genoeg is dat de omgekeerde wereld. De juiste sport of krachttraining maakt jouw lichaam net sterk waardoor de pijn afneemt, in plaats van toeneemt. De juiste begeleiding daarbij ondersteunt jou nog meer: je zal geen foute oefeningen of bewegingen uitvoeren, waardoor de kans op pijn of een nieuwe blessure verkleint.
Fysieke drempels
Naast ons ‘koppeke’ hebben we natuurlijk ook nog ons lichaam zelf: de fysieke drempels die soms bij sporten komen kijken. Pijn en blessures zijn naast een mentaal ook een fysiek obstakel. Heb je kniepijn, dan moet je al goed weten wat je moet doen om een fitness binnen te stappen zonder dat je het erger maakt. We mogen niet vergeten dat pijn ook een indicatie van iets is, je mag die signalen niet zomaar negeren. Waar trek je de grens natuurlijk? Ook over het luisteren naar je lichaam schreven we een blog.
Eén van de meest onderschatte factoren: het dik zijn op zich brengt voor dikke vrouwen die willen gaan sporten zoveel extra drempels met zich mee. Ga ik wel kleren vinden om comfortabel in te bewegen? Gaan mijn billen wel op dit toestel passen? Zal de bank mij wel kunnen dragen? Het zijn vragen waarmee zoveel dikke vrouwen worstelen, dingen die een slank persoon zich hoogstwaarschijnlijk nauwelijks afvraagt.
We mogen niet vergeten dat een dik lichaam sowieso al pakweg 20 kilo extra meedraagt. Eigenlijk heft die puur qua lichaamsgewicht al evenveel kilo’s als iemand die squat met 20 kilo. De impact van oefeningen met puur lichaamsgewicht is dus bij een dik persoon ook groot, ook al zie je het niet. Dat wordt in zovele sportscholen vergeten. Daar wordt er vaak nog meer verwacht van dikke mensen dan van slanke. Bij BIBI zijn we ons daar net enorm bewust van. De fitness richt zich vaak op fitte mensen, bij BIBI richten we ons op de ‘niet fitte’ vrouw die wel met haar gezondheid bezig wil zijn en fitter wil worden.
Hoe keer ik die drempels om?
Voor alle drempels komt het op hetzelfde neer: laat je begeleiden.
Voel je je onzeker in de gym? Plan dan enkele sessies met een personal trainer in. Die zal je helpen om van verschillende oefeningen te proeven, te begrijpen hoe de toestellen werken, hoe jouw lichaam werkt en in welke spieren je bepaalde oefeningen moet voelen om ze juist uit te voeren. Begeleide sessies zijn zó waardevol. Bij BIBI krijg je er dan ook verplicht twee wanneer je opstart. We kijken er onder andere naar de autonomie van jouw lichaam. Want de manier waarop jij een squat uitvoert, zal anders zijn dan hoe Josefientje van achter de hoek het doet. Elk lichaam is anders. Dat is het stokpaardje bij BIBI: jij die jouw lichaam beter leert kennen. Het is niet de bedoeling dat wij als coaches de expert blijven, wel dat jij de expert van jouw eigen lichaam wordt.
Voor wie geplaagd wordt door die negatieve associaties: legt de lat niet opnieuw superhoog voor jezelf. Probeer zoveel mogelijk dingen uit: gyms, soorten sporten en lessen, noem maar op. Boek ook eens een rondleiding om van de vibe te kunnen proeven: past dit bij wat je zoekt of niet? Voelt de sfeer er op een ander uur beter in vergelijking met vroeger of later op de dag? Probeer, probeer, probeer, daar komt het op neer. Alleen zo creëer je zoveel mogelijk succeservaringen en zullen die negatieve associaties plaats maken. Neem je bijvoorbeeld niet voor om meteen 5 kilometer te lopen, maar nodig een vriendin of een buurvrouw uit om enkele keren per week een kwartiertje te lopen. Leg jezelf geen druk op en maak het gezellig.
Lig je wakker van blessures en of pijn? Laat je dan ondersteunen door een expert die kennis van zaken heeft. Vraag bijvoorbeeld eens aan je kinesist of hij of zij iemand kan aanbevelen met voldoende expertise.
En ben je een dikke vrouw? Zoek dan iemand die jou kan ondersteunen op elk vlak. Iemand die jou niet gewoonweg een trainingsschema onder de neus duwt en je dan aan je lot over laat. Iemand met de expertise om jou op maat te ondersteunen. Zo zullen we bij BIBI jou nooit continu oefeningen op de grond laten doen, want dat is gewoonweg te veel.
Laat je dus begeleiden en laat je niet meteen verleiden tot een duur en lang abonnement. Ben je benieuwd om te proeven van de BIBI-aanpak? Kom dan eens langs op een rondleiding of kennismaking.
Wij ontvangen je met open armen.