Volg ons gratis webinar: happy body hacks

5 tips om te beginnen met sporten

Beginnen met thuis sporten, een workout voor beginners zoeken, gemotiveerd blijven, volhouden, iets vinden waar je van geniet, dat is niet gemakkelijk. Wij zetten je alvast op gang met 5 vragen die je jezelf kan stellen. Zo kan jij eindelijk beginnen met sporten en het ook écht volhouden!

1. Wat houd je tegen? 

Aangezien jij op deze blog aangekomen bent, ben je waarschijnlijk op dit moment nog niet aan het sporten en zoek je naar manieren om dat wel te doen. De eerste vraag die je je dus dient te stellen is wat je tegen houdt. Waarom sport je nog niet? Geen tijd? Geen geld? Geen zin? Pijn als je sport? Slechts weer? Misschien schaam je je voor je conditie of voor je lichaam? 

Geen tijd? 

Ik denk dat dit wel het meest voorkomende antwoord is. Dus we gaan ermee aan de slag. Misschien heb je geen tijd om meteen een uur te sporten, misschien wel om elke dag 10 minuutjes te bewegen. Meerdere keren kort in beweging komen, heeft een beter effect op jouw lichaam dan 1 keer lang. Heb je tijd om te scrollen? Tv te kijken? Dan vind je vast ook 10 minuutjes om wat beweging erin te krijgen. 

Geen geld? 

Je kan gerust ook bewegen zonder een uitgebreid budget. Leg je op je tapijt om je oefeningen te doen en een workout vind je gewoon op youtube. Google ook zeker eens op trainingsschema voor beginners. 

Ik schaam me

Misschien schaam je je voor je lichaam of over hoe het gesteld is met je conditie. Dan wordt de drempel naar een fitnesscentrum of het starten met workouts wel heel lastig. Je hebt echter niets om je over te schamen. Iedereen moet ergens beginnen, iedereen moet soms een dieptepunt bereiken om de motivatie te vinden om er terug in te vliegen, dat is helemaal normaal. Geraak je alleen niet in gang? Boek gerust een kennismakingsgesprek. 

TIP: Zoek wat je tegen houdt en pak dat alvast eerst aan

2. Wat vind je leuk?

Ging jij in het verleden altijd op zoek naar de sport waarmee je de meeste calorieën verband, waarmee je het snelst je conditie opbouwt, waarmee het snelste resultaat behaald,…?

De kans dat je die zaken de rest van je leven gaat volhouden is klein. Je start vol goede moed, je knalt een paar weken en dan verdwijnt de motivatie stilletjes aan… tot je uiteindelijk stopt.

Kies daarom een sport die je leuk vindt en durf breed te denken: rolschaatsen, dansen, zumba, krachttraining, joggen, sprintjes trekken, boksen, schaatsen, paaldansen, twerkshops, volleybal, turnen, atletiek, zwemmen,..

De sport die jij het langste volhoudt, daar zal jij dus ook op lange termijn de meeste calorieën mee verbranden.

3. Wat past er bij mijn huidige leven? 

Bewegen kan op zoveel verschillende manieren. Ga dus op zoek naar iets dat dicht bij je huidige leven ligt. Sta jij iedere dag vroeg op om de kinderen klaar te maken? Neem jezelf dan niet voor om nog een uur vroeger op te staan om te sporten. Misschien is het dan leuker om oefeningen te doen terwijl je met het gezin naar Tv kijkt of om even samen een wandeling te gaan doen. 

TIP: Koppel een nieuwe gewoonte (sporten) aan iets dat je nu reeds doet (koken, werken, tanden poetsen, douchen,…). bv: gaan wandelen na het eten, korte workout voor het douchen, naar de fitness meteen na het werk,…

4. Welke kleine stap kan je alvast nemen?

Tijd om in actie te schieten. Jammer genoeg leggen we de lat voor onszelf vaak meteen veel te hoog waardoor we ook snel opgeven.

Nee, ga niet meteen 3 keer per week een workout te doen, maar start al eens met 1 keer per week.

Zo doe je succeservaringen op en is de kans veel groter dat je volhoudt. Misschien kan je gewoon al eens starten met 10 squats te doen tijdens het tanden poetsen? 

TIP: Als jij denk dat je stap al klein is, maak hem nog kleine

5. Wat heb ik nodig? 

Nu je weet wat je wil gaan doen en een hele kleine eerste stap hebt gezet, is het tijd om het extra gemakkelijk te maken voor jezelf.

Ga je oefeningen doen tijdens TV-kijken? Zorg er dan voor dat je je matje niet elke keer in de kelder moet gaan halen want zo komt het er natuurlijk nooit van. Denk hier aan hoe je het visueel kan maken!

TIP: leg je matje naast de afstandsbediening

Weet je niet goed waar te beginnen met materiaal? Wij delen hier alvast met jou onze favoriete matjes. Een empowering outfit zal er ook voor zorgen dat je meer zin krijgt om er in te vliegen.

Wil jij je terug goed in je vel voelen?

Ontdek door een persoonlijk rapport hoe jij terug de gelukkigste versie van jezelf kan worden. 

Stop niet hier

Nog meer om te ontdekken