Ik voel me te dik om te sporten

Misschien herken je dit wel: je wil je beter in je vel voelen en actiever worden, maar je ziet niet hoe. Je gewicht zit in de weg, vind je. Je denkt dat je eerst moet afvallen vóór je kan beginnen sporten. Bestaat er zoiets als ‘te dik zijn om te sporten’? Of is dat … pure bullshit?

Lees hieronder onze blog of luister naar onze podcast. 

Waarom is het belangrijk om te bewegen?

 
Dat beweging belangrijk voor je is, dat weet je vast al. Maar … waarom? In feite is ons lichaam gebouwd voor een actieve levensstijl. Kijk maar eens naar toen we nog voedselverzamelaars en jagers waren: we zaten ons vlees achterna, plukten vruchten, zochten hout om vuur te maken, … We waren een hele dag in de weer.
 
Tot we alsmaar meer evolueerden naar een samenleving waarin we nauwelijks een vinger hoeven uit te steken om de dag door te komen: je rijdt met de auto naar het werk, neemt de lift, zit de hele dag aan je computer, laat misschien je boodschappen leveren en kruipt na wat tv-kijken in bed. Alleen is ons lichaam daar nog niet aan aangepast en verbruiken we in rust minder energie dan wat we opnemen uit onze voeding.
 
Daarnaast brengt meer beweging natuurlijk nog meer gezondheidsvoordelen met zich mee. Het verkleint de risico’s op
 
 • hart-en vaatziekten
 • diabetes type 2 (insulineresistentie)
 • darm- en borstkanker
 • depressie
 
Wist je dat meer beweging ook je eetlust reguleert en ervoor zorgt dat je beter voelt wanneer je verzadigd bent? Dubbele win dus!
 
Al begrijpen we het maar al te goed: als je meer gewicht meedraagt en je te dik* voelt, worden de drempels om te bewegen plots groter. BIBI geeft je het duwtje in de rug om erover te raken.
 

Drempel 1: Wat trek ik aan?

 
Voor dikkere* vrouwen is het vaak niet vanzelfsprekend om leuke sportkledij te vinden. Sommigen kiezen bewust voor een zwarte legging en een wijd T-shirt, wat helemaal oké is! Maar wil je liever een fleurige outfit met matching broek en top? Dan wordt je zoektocht moeilijker.
 
Daarom lijsten we hier onze favoriete merken uit verschillende prijsklassen op:
 
 
Oké, die eerste drempel – je kleding – ben je al over. What’s next?
 

Drempel 2: Welke sport kies ik?

 
Hold your horses voor je meteen kilometers wil gaan joggen. Je spieren en gewrichten zijn (nog) niet in topvorm. Start daarom met low-impact activiteiten: vormen van beweging die je spieren en gewrichten nog niet te hard belasten.
 
Voorbeelden van high-impact sporten zijn joggen, springen of muurklimmen. Low-impact activiteiten zijn wandelen, fietsen, zwemmen of de crosstrainer.
 
Bij high-impact bewegingen loop je meer risico’s op blessures. Je geeft een nieuwe, onbekende stimulus aan je lichaam. Alleen past je spier zich daar sneller aan aan, dan je gewrichten. De kap rond je gewrichten moet ook sterk genoeg zijn om mee te kunnen. Maar dat vergeten we vaak, waardoor je sneller je enkel omslaat, pijn en/of ontstekingen krijgt.
 
Vind je het nog te spannend om buitenshuis te sporten? Begin in de safe space van je eigen woonkamer! Zoek ‘low-impact workout’ op YouTube of volg die van BIBI hier.
 

Drempel 3: Moet ik eerst afvallen voor ik de sportschool binnenstap?

 
Kortweg: nee absoluut niet! Heel wat BIBI-klanten vertellen tijdens hun intake dat ze zich niet fit genoeg voelen om een gewone fitness binnen te stappen. En, dat als ze het wel doen, ze zich bekeken voelen. Wij begrijpen dat: veel fitnesscentra geven je het gevoel dat je al fit moet zijn om tot de club te behoren. Hoe contradictorisch is dat?! Precies waarom wij BIBI hebben opgericht!
 
Onze tips?
 
 • Zoek een ‘ladies only’-gym in de buurt. Daar voel je je alvast niet oncomfortabel door het hoge testosterongehalte.
 
 • Zoek een plek waar niet gewicht, maar wel gezondheid de focus is. Zo hou je het langer vol. Uit onderzoek blijkt bovendien dat als je elke week elke dag een half uurtje wandelt, je 20% minder kans hebt op vroegtijdig overlijden. Start dus, ook al is het maar 5 minuutjes per dag.
 

Drempel 4: Hoe voel ik me comfortabel?

 
Wil je wel gaan bewegen maar voelt het nog oncomfortabel om bijvoorbeeld te gaan zwemmen? Dan moeten we je zelfvertrouwen zien op te krikken.
 
 • Neem kleine, oplossingsgerichte stapjes. Wil je gaan wandelen, maar denk je dat mensen zullen kijken? Kijk dan eens of je in de vroege ochtend of ’s avonds kan gaan, wanneer het rustiger is onderweg. Denk in oplossingen in plaats van drempels. Start klein, want een té grote stap kan voor een faalervaring zorgen.
 
 • Omring je met personen die eruitzien zoals jij. Zo voel je je geen buitenbeentje of uitzondering meer en hou je het langer vol. Zoek bijvoorbeeld video’s of clubs met lichamen zoals het jouwe.
 •  
 • Besef dat wat jij denkt dat mensen over jou denken niet de waarheid is. Je dénkt misschien dat mensen naar jou kijken of je beoordelen, maar vaak zijn de mensen rondom jou gewoon met zichzelf bezig. Wees je bewust van die gedachten en oefen om ze los te laten.
 

Drempel 5: Ik durf niet meer na een negatieve ervaring

 
Na een negatieve ervaring lijkt de drempel om te sporten plots 5 meter hoger. Ook daarvoor hebben we enkele tips:
 
 • Start opnieuw met hele kleine stapjes en ga niet over je grenzen. Je wil bij elke stap positief bevestigd worden om een nieuwe faalervaring te vermijden.
  • 5 keer per week 5 minuten de trap nemen betekent 43 uur aan beweging per jaar!
  • 3 keer per week 10 minuten naar school wandelen staat gelijk aan 26 uur aan beweging per jaar!    
  • En 1 keer per week 15 minuutjes stofzuigen is hetzelfde als 13u bewegen per jaar! Zie je dat die kleine stapjes grootse impact hebben?
  •  
 • Sport bij een club of persoon die werkt op basis van jouw lichaam, leven en noden. Elk lichaam is anders en vraagt een individuele aanpak. Lukt personal training financieel niet? Vraag dan eens een assessment of beweeganalyse aan, zodat je weet waarop je tijdens oefeningen en lessen best let. Onze klanten vinden dat alvast superwaardevol.
 
 • Follow your gut. Volg je intuïtie. Voelde het eerste gesprek niet goed? Moest je op de weegschaal gaan staan of werd er te hard naar je uiterlijk gekeken? Stap dan weg! En geef niet op, maar zoek een andere plek waar het wél thuiskomen is.
 
 
BIBI wenst het elke vrouw – dik of dun – toe dat ze het zelfvertrouwen vindt om te sporten, op een plek waar ze zich veilig voelt. Heb jij nood aan zo’n safe space en wil je ons leren kennen? Boek dan alvast je gratis kennismakingsgesprek in.
 
*dik: bij BIBI gebruiken we de term dik, omdat we geloven dat hier geen waardeoordeel aan vasthangt. ‘Dik’ moet opnieuw een normale, gangbare term worden, zoals ‘recht’, ‘schuin’, ‘mooi’, … Het zijn allemaal maar bijvoeglijke naamwoorden, zonder negatieve connotatie.
 
Bronnen:
Darren E.R. Warburton, Crystal Whitney Nicol, Shannon S.D. Bredin (2006) Health benefits of physical activity: the evidence. CMAJ March 14, 2006 174 (6) 801-809

Wil jij je terug goed in je vel voelen?

Ontdek door een persoonlijk rapport hoe jij terug de gelukkigste versie van jezelf kan worden. 

Stop niet hier

Nog meer om te ontdekken