7 tips om zonder schuldgevoel de feestdagen te beleven

’t Is weer die tijd van ’t jaar: de feestdagen. En hoewel het de tijd van vrolijke kerstliedjes, blozende gezichten en vrede op aarde hoort te zijn, is het voor velen onder ons ook een tijd van pure stress. Want wat met al dat eten? En die recepties? En die extra kilo’s? BIBI bundelde haar 7 allerbeste tips om zonder schuldgevoel van de feestdagen te genieten.

Luister je liever naar onze 7 tips? Dat kan door onderstaande podcast. 

De kans is groot dat jij je nu al zorgen over de feestdagen maakt. Geen verrassing, we leven nu eenmaal in een dieetcultuur. Misschien ben je bang dat je niet meer in je kerstoutfit past? En voel je je niet comfortabel om er een nieuwe te kopen?
 
Of misschien denk je: ik laat me volledig gaan en ga vanaf 1 januari op dieet! Wees eens eerlijk: hoeveel jaar op een rij heb je jezelf dat al beloofd? En bleef het gewicht eraf? We betwijfelen het.
 
In welke schuitje je ook zit: eigenlijk wil je gewoon van de feestdagen kunnen genieten. Het leven is veel te kort om je daarover zorgen te maken. En dat brengt ons bij de eerste tip.
 

1. Ga niet op dieet

 
Inderdaad: ga niet op dieet. Niet voor, niet tijdens en niet na de feestdagen. Waarom? Omdat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een dieet op lange termijn niet werkt. Zoals we vertelden in onze vorige podcastaflevering kom je het verloren gewicht op termijn weer bij. Een crashdieet voor de feestdagen om toch maar in die nieuwe jurk te passen? Een slecht idee, trust us. Je moet op zoek naar balans.
 
Niet diëten, balans vinden, … allemaal goed en wel denk je nu vast, maar hoe doe je dat?
Dat brengt ons bij de volgende tip.
 

2. Hou goede gewoontes die je al wél hebt, vast

 
In periodes van drukte en stress gaan mensen vaker ongezonder eten en leven. De kerstperiode met de talrijke familiefeesten, winterbarbecues en nieuwjaarsrecepties is daar geen uitzondering op. Het is dan ook normaal dat je anders (lees: minder gezond) dan anders leeft. Al gooien we soms meteen ál onze goede gewoontes overboord, met het risico dat we ze na de feestdagen niet meer oppakken.
 
Gelukkig is een goed voorbereid persoon er twee waard. Probeer eens 1 of 2 van je normale goede gewoontes tijdens de feestdagen te behouden?
 
Bijvoorbeeld:
 
  • 1 keer per week sporten
  • elke dag een wandeling maken (maakt niet uit hoe lang)
  • voldoende water drinken
  • bij elke maaltijd groenten op je bord leggen
  • elke dag een stuk fruit eten
 
Kies 1 of 2 dingen die je makkelijk volhoudt en die je vooral NIET als een extra taak op je to-dolijstje beschouwt!
 
Hoe vermijd je dan dat je je tijdens het familiefeest volpropt? Ook daar hebben we enkele goede tips voor, die je tijdens de feestdagen én elke andere dag kan gebruiken.
 

3. Luister naar je lichaam

 
Stel, je moet naar het kerstfeest en je weet dat er bergen lekker eten zullen zijn. Dingen die je anders misschien niet eet. Dus ga je in spaarmodus en eet je zo weinig mogelijk zodat je “genoeg calorieën over hebt” voor het kerstdiner. Alles lijkt goed te gaan, tot je 1 hapje in je mond steekt en je jezelf niet meer kan bedwingen. Je schrokt alles op wat je tegenkomt. Hoe komt dat nu?
 
Eigenlijk heb je je lichaam uitgehongerd, waardoor je oerinstinct je doet snakken naar eten. Daardoor maak je geen bewuste keuzes meer en eet je alles op wat je tegenkomt. Ook je verzadigingsgevoel herken je niet meer.
 
Onze tip? Ga jezelf niet uithongeren. Eet gebalanceerd en sla geen maaltijden over. Zo blijf je in balans en geeft je lichaam je geen verstoorde signalen. En … ga je zonder buikpijn van tafel.
 

4. Verlaag je stressniveau

 
Cadeautjes kopen, koken, de tafel versieren, iedereen op tijd aangekleed krijgen, gasten ontvangen of misschien op tijd vertrekken, … zeiden we al dat de feestdagen een drukke, stressvolle periode zijn?
 
Probeer je stressniveau dan ook zoveel mogelijk te verlagen. Wees bijvoorbeeld op tijd voorbereid: denk in november al na over je kerstmenu en koop je cadeautjes in.
Ontspan ook voldoende. Kijk bijvoorbeeld een kerstfilm, ga sporten, neem een uitgebreid bad of maak een fijne kerstwandeling.

 

5. Slaap voldoende

 
Heb je ook al gemerkt dat wanneer je te weinig slaapt, je meer snakt naar ‘ongezond’ voedsel? Te weinig slaap beïnvloedt namelijk je vermogen om bewuste keuzes te maken. De chips gaan zo vlot binnen zonder dat je je afvraagt of je er wel echt zin in hebt. En die kerstwandeling? Die laat je aan je voorbijgaan. Je blijft liever in de zetel liggen.
 
Zorg er dus voor dat je tussen alle festiviteiten voldoende slaapt. Slaap lekker uit, doe dutjes doorheen de dag of plan een rustige namiddag in. Het zal je deugd doen én ervoor zorgen dat je je minder snel overeet.
 

6. Vermijd strenge (onhaalbare) goede voornemens

 
Het nieuwe jaar voelt altijd een beetje als een nieuwe start. Het is dan ook niet onlogisch dat we net op dat moment goede voornemens maken. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 44% van de Amerikanen tijdens de feestdagen goede voornemens maakt. De populairste? Een betere fysieke gezondheid (33%), gevolgd door gewichtsverlies (20%) en op de derde plaats veranderen van eetgewoontes (13%). 9% wil persoonlijk groeien, 5% wil aan mentale gezondheid en slaap werken en de overige 20% had goede voornemens rond onder andere roken, gewoontes en studies.
 
Waarom lukt het ons dan vaak niet om vol te houden? Vaak maken we zo’n doel niet specifiek genoeg. We zeggen dingen als ‘ik wil meer sporten’ of ‘ik wil meer slapen’. Door je doel concreter te maken én te delen met anderen is de slaagkans om het vol te houden groter, blijkt uit onderzoek.
 
Zijn goede voornemens dan écht een goede manier voor gedragsverandering? Wel, er werd nog maar 1 studie rond gevoerd en daaruit blijkt dat er … nog meer onderzoek nodig is om er een sluitend antwoord op te kunnen geven. Staar je dus niet blind op die goede voornemens.

 

7. Geniet

 
Last but definitely not least: GENIET! Het is maar één keer per jaar Kerstmis, dus geniet er met volle teugen van!
 
 
 
PS Ben je nog niet aan je kerstmenu begonnen en krijg je al wat stress? Download dan ons gratis kerstkookboek.

Wil jij je terug goed in je vel voelen?

Ontdek door een persoonlijk rapport hoe jij terug de gelukkigste versie van jezelf kan worden. 

Stop niet hier

Nog meer om te ontdekken

Kom langs tijdens onze open deur dag

Wil jij onze locaties en concept leren kennen?

Kom langs tijdens onze open deur dag op 8 juni in Antwerpen, Bonheiden of Kapellen.

Neem een kijkje achter de schermen, doe een gezellige babbeltje met onze fantastische teamleden, en natuurlijk, om je smaakpapillen te verwennen voorzien we heerlijke hapjes en drankjes.